Offcanvas top

Zbrusu nová interiérová pravidla: Uvolněte se, prosím

Svět interiérového designu se občas zdá tak trochu nevyzpytatelný. Trvá několik sezón, než se zamilujeme do stručnosti minimalismu, abychom vzápětí začali upřímně obdivovat venkovem inspirované rustikální kuchyně. Znovu.

Pokud je vám to povědomé, vězte, že s trochou nadsázky lze říci, že móda se vždy tak trochu točí v kruhu. Trendy čerpají z minulosti a přichází, odchází, ale díkybohu i zůstávají.

A jak s tím naložit? Přeci tak, jak sami chcete. Můžete se totiž konečně uvolnit stejně tak, jako se v posledních letech uvolnila pravidla designu. Opravdu nadčasový a elegantní interiér totiž už dávno nedefinuje povinnost pořizovat všechny kusy nábytku se stejným designem. Právě naopak – nový přístup říká:

„Kombinujte, harmonizujte a klidně i šokujte.“

Luxusní sedací soupravy
(Zdroj obrázku: Katalog Felis, model Foster)

Že nemůžete mít všechno? Omyl.

Obývacím pokojům, kde ladí sedací souprava se záclonami, již odzvonilo. Světu současného designu vládne opuštění dogmat a vysoce ceněná je originalita a určitá osobitost interiérů odkazující k jeho obyvatelům.

Neurotickou dokonalost vystřídalo záměrné mixování starého s novým, zábavné narušování uniformity.

„V Carelli máme radost z toho, jakým směrem se preference zákazníků v posledních několika letech mění.“, říká výkonný ředitel Jan Žemlička a zmiňuje narůstající oblibu tzv. fusion designu: „Zhruba 70 procent našich klientů si v současnosti vybírá například sedací soupravu a kombinuje ji s barevně, ale třeba i stylově jinými křesly. To, co je zaujme, pak spojí do jednoho uceleného, vlastního stylu.“
Dodává, že neurotickou dokonalost vystřídalo záměrné mixování a narušování uniformity, které se netýkají jen designových pohovek a obývacích pokojů.

Moderní interiér obýváku
(Zdroj obrázku: Katalog Felis, model Taipei)

V tvorbě světových interiérových mágů můžeme sledovat tendenci hledat rovnováhu v spojování zdánlivě nespojitelného, jako je například umístění lustrů z různých časových období vedle sebe. Hry s texturami, oblibu výrazných starých koberců v kombinaci s moderními stojacími lampami, nebo i jídelny, kde nenajdete dvě stejné židle.

Například internetový magazín Décor Aid v článku “Eclectic Style Defined And How To Get The Look” (lze přeložit jako “Definujeme eklektický styl a jak na něj”) nabádá:

“Narušte prostor nečekanými kombinacemi vzorů, které k sobě nemusí nutně ladit. Spojte dohromady předměty, které obvykle stojí proti sobě, a buďte odvážní. Nevyhýbejte se střetům, ty vám pomohou vytvořit jedinečný výsledek.”

Interiérové studio zamezí nežádoucím efektům

S jistotou jste se někdy octli v interiéru, který nesl chaotické prvky, mísení moderního se starým, ale stejně to „bylo ono“, že?
Ačkoliv v oblasti interiérového designu neexistuje nic jako příliš mnoho, je nutné dodržovat určité zásady, abyste se vyhnuli výsledku, který se vám nebude líbit. Hranice mezi džunglí skvělých nápadů a zdáním nepořádku je totiž tenká. Při jejím hledáním rozhodně doporučujeme využít konzultace s interiérovým designérem.

Profesionální návrhář interiérů, jako je třeba studio Carelli, vás totiž neodradí od odvážného projevu. Přinese nicméně odbornou znalost zásadních aspektů, praktických zkušeností, ale i detailů, jako je výběr barev, materiálů, textur, nebo třeba osvětlení. To, jen tak na okraj, hraje významnou roli. Pro zajímavé tipy týkající se osvětlení čtěte náš článek Zlatá hodinka, kdykoliv ji potřebujete.

Carelli nábytek
(Zdroj obrázku: Katalog Nicoline, model Isola)

Jak na uvolněný, ale vkusný interiér? Na závěr přinášíme tři skvělé způsoby, které vám sednou, ať jste již ostřílený ledoborec nových nápadů, nebo tak trochu stará škola s nenápadnou chutí k experimentům:

1) SLÁVA ASYMETRII!
Náhodně rozmístěné obrazy, rozdílné výšky křesel, nebo volba nábytku, který záměrně narušuje soulad. Jen to zkuste! 

Luxusní nábytek do obývacího pokoje
(Zdroj obrázku: Katalog Bonaldo, model Squaring)

2) SLÁVA BARVÁM!
O odstínech, tónech a nuancích by se daly prodebatovat hodiny. Platí ale, že skvěle vypadají ty velmi odvážné (neonové, elektrické a velmi intenzivní barvy) v eklektickém celku, zejména v tom světle laděném. Případně se v současnosti často kombinují syté odstíny, jako je olivová, petrolejová a smrková s těmi pastelovými (růžová, oranžová, či nová Pantone barva pro rok 2023).

Ložnice inspirace
(Zdroj obrázku: Katalog Felis, model Carter)

3) SLÁVA ZDOBNÝM PRVKŮM!
Vzpomínáte si, když vládl domovům okolo roku 2010 sterilní minimalismus a kombinovat různé odstíny šedé patřilo mezi nejušlechtilejší designérský záměr? My také. Možná i všeobecný post pandemický apetit k životu znovu vzkřísil oblibu ve všem, co je zdobné - folklorní prvky, dekorace, květinové motivy a ornamenty. 

Obývací pokoj inspirace
(Zdroj obrázku: Katalog Tonin Casa, model Honey)

Probudilo ve vás naše shrnutí touhu psát vlastní pravidla? Výborně!
Pokud potřebujete, jsme tu. A přejeme, aby se vám povedl váš osobní a skvostný designový krasopis.


Zdroje článku: 
Eclectic Style Defined And How To Get The Look - Décor Aid (decoraid.com)