Offcanvas top

Sezení a psychologie

Při vybírání nových židlí či křesel se zaměřujeme na mnoho detailů. Hodnotíme design, materiál jaký byl použit, značku, nebo jak se bude hodit k novému konferenčnímu stolku. Jedním z důležitých faktorů je ale  i to, jak nábytek působí na naší psychiku. Nemusí jít jen o ubjektivní pocit. Psychologie sezení je fascinující téma, které bylo a je předmětem rozsáhlých studií psychologů i designérů.

Ergonomické židle versus diskomfort

Důležité je na čem sedíme, ale i jak sedíme. Vezmeme-li navíc v potaz, že většina západní populace prosedí až třetinu každého dne, rázem je téma o to zajímavější. Zkoumá se všechno možné. Na univerzitě v britském Waterloo například zjišťovali, jaké jsou reakce lidí sedících na rozviklaných židlích. Jak asi tušíte, ukázalo se, že člověk sedící na stabilní židli se po psychické stránce cítí výrazně lépe. Souvisí to rovněž s teorií kongruence postoje v moderní psychologii. Jedná se o známý fakt, kdy stojíme-li nebo sedíme vzpřímeně, mozek dostává na podvědomé bázi určité signály a naše nálada se mění k lepšímu oproti shrbenému postoji.

Ale vědci došli i ke konkrétnějším zajímavým závěrům. Ostatní lidé hodnotili toho, kdo seděl na kývající se židli častěji negativně, a to hlavně z hlediska jeho schopnosti bavit se a jeho finanční situace. Podobně se testovaly i milenecké páry. Ti, pokud seděli v nestabilních pozicích, měli prý tendenci při rozhovoru více zdůrazňovat i stabilitu ve vztahu, pokud na něj přišla řeč.

Výzkum ukázal, že typ kancelářské židle, kterou používáme, může mít také významný vliv na náš emoční stav. Například studie provedená Kalifornskou univerzitou v Berkeley zjistila, že sezení na židli, která je mírně nakloněná dozadu (asi 135 stupňů), je spojeno s pocity moci a kontroly, zatímco vzpřímené sezení na tradiční židli je spojeno s pocity konformity a poddajnosti.

Studie ze sussexské univerzity zase ukázala, že účastnící výzkumu sedící na "zábavné" židli (barevný skákací míč), uváděli, že se cítí kreativnější a otevřenější ve srovnání s těmi, kteří seděli na tradiční kancelářské židli. To naznačuje, že design a styl židle může mít významný vliv na náš emocionální stav, produktivitu a kohnitivní kondici obecně. 

Důležité je také samotné polstrování. Z dalších výzkumů vyplývá, že lidé, kteří sedí na vyšším či nižším polstrování, se v určitých situacích chovají jinak. Při simulovaných obchodních jednáních se lišila schopnost vyjednávat a argumentovat. Vedli si lépe ti, kteří seděli na kvalitních židlích, než ti sedící na dřevěných židlích bez čalounění.

Psychologie sezení je celkově složité a mnohostranné téma, které zahrnuje vše od držení těla a nálady až po sociální dynamiku a rozhodování. Pochopením způsobů, jakými mohou různé typy nábytku ovlivňovat naše emoce a chování, můžeme dosahovat efektivnějšího a příznivějšího prostředí, které zvyšuje pohodu a produktivitu. V pozici koncového zákazníka si pak můžeme vybírat vhodný nábytek pro podporu žádoucí nálady - obecně lze říci, že relaxační polohovací křeslo nás svým pohodlím může při práci rozptylovat, zatímco vzpřímená kancelářská židle podpoří efektivitu práce. Nikdy by ale žádné posezení nemělo být nepříjemné nebo bolestivé. 

kancelářská židle ergonomická

(Zdroj: Katalog Cattelan Italia, pracovní stůl Malibu)