Offcanvas top

British Gentlemen’s club

Místnost plná dobře oblečených mužů sedících v kožených křeslech typu Chesterfield. Příjemně dekadentní kouř z doutníků, skotská whiskey a debaty o vysoké politice. Takovou scénu si většina lidí vybaví, pokud se mluví o britských pánských klubech, neboli „gentlemen’s clubs.“ Taková představa však nevznikla ze dne na den. Pánské kluby i jejich klubovny mají svou historii, která se píše již od 18. století.

clankek - gentlmens club 1

                Vznik prvních klubů se datuje právě na přelom 17. a 18. století. Jejich členy byli pouze vysoce postavení muži, kteří se zabývali obchodem nebo politikou. Klub ale nebyl místem, kde by řešili pracovní záležitosti. Naopak, muži sem ve volném čase chodili debatovat o svých zálibách, hrát karty, kouřit, popíjet a bavit se. Pánské kluby se postupně profilovaly. Z některých se stávala místa pro setkávání lidí se specifickými koníčky, jako je lov nebo dostihy. V jiných se zase probíraly především filosofické myšlenky. Pánské kluby také mívaly různé podmínky pro vstup, ať se již jednalo o sociální postavení, vzdělání nebo dress code. Tím si kluby zajišťovaly svou kýženou prestiž, styl a pověst. Později se význam pojmu „Gentleman’s club“ lehce změnil - účel vysvětil prostředky a členové se začleňovali právě pro výhody setkávání a prestižní postavení, jaké jim členství přinášelo.

                Pravděpodobně prvním z řady pánských klubů v Británii byl White’s. Paradoxně jej nezaložil anglický gentleman, ale italský imigrant Francesco Bianco, přezdívaný Francis White. Původně byl klub znám jako doupě aristokratických karbaníků, ale postupně se vyprofiloval v jeden z nejexkluzivnějších klubů v Londýně. Dodnes existuje a zachovává si své staromódní zvyky. Kouzelné! Například platí naprostý zákaz vstupu do klubovny ženám. Jeho členem je i britský premiér David Cameron, jehož otec Ian Cameron byl dokonce předsedou klubu.

                Britský trend se ještě během první poloviny 18. století dostal do Spojených států. Jeden z nejstarších klubů byl založen v Massachusetts pod jménem Old Colony Club. Tradice amerických pánských klubů je dodnes nicméně oproti evropským zvykům spojena především s univerzitami. Například Yale Club University nese dokonce světové prvenství ve velikosti - ke členství se hlásí přes 11 000 osob a jejich klubovna zabírá dvaadvacet pater na Vanderbilt Avenue. Hlavním požadavkem pro vstup je absolvování studia na Yale university. Samozřejmě při takové velikosti ztrácí klub na exkluzivitě, ovšem jen do jisté míry. Vzdal se ale některých zvyklostí. Například, jeho právoplatnými členy mohou být i ženy. Podobné kluby mají i další prestižní americké univerzity jako Harvard nebo Princeton.

                Jak britské, tak americké kluby ztratily dost ze svého významu. Členství není společenským statutem, který by vám otevřel každé dveře. Avšak nevytratilo se z nich to hlavní. Pro dobře postaveného gentlemana existuje mnoho možností odpočinku. Jedním z nejlepších bude jistě místo, kde může debatovat v kolektivu přátel se společnými zájmy, se sklenkou v ruce a v pohodlném koženém křesle.

clankek - gentlmens club 2