Offcanvas top

Feng-šuej - Učení o harmonii v interiéru

Nábytkem a vším kolem něj se v Carelli zabýváme denně. Představy o tom, jak by mělo vypadat pro člověka ideální prostředí, se objevují již od starověku v různých filosofiích i náboženstvích a i dnes je přístup Feng-šuej aktuální. Nemusíte jej samozřejmě brát doslova, ale v tomto učení spočívá velký kus moudrosti a pokud jej začleníte do svého života, nemůže to být na škodu. Staré čínské učení vychází z astronomie, astrologie, tradiční čínské medicíny a klade si za cíl to, po čem všichni toužíme: Harmonii na fyzické i mentální úrovni. V současnosti je rozhodně nejslavnějším učením zabývajícím se vztahem člověka a životního prostoru kolem něj. Základem je snaha přivést harmonii do určitého prostoru, ať už je to zahrada, dům nebo celé město tak, aby se tato vyváženost přenesla na to, jak se cítíme. Zajímavé, že? Rozhodně nelze popřít, že jsou prostory, ve kterých se zkrátka cítíme nesví, a naopak. Při návrhu interiéru je podle tohoto učení jedním z rozhodujících faktorů rozložení nábytku, ale i materiál, z jakého je vyroben.

Celé učení pracuje s polaritou Jinu a Jangu, ve významu dvou opačných, ale zároveň doplňujících se sil. Druhým důležitým prostředkem pro navození harmonie je vytvoření rovnováhy mezi pěti elementy, nacházejícími se ve všem okolo, včetně nábytku, kterým se denně obklopujeme (voda, země, dřevo, oheň, kov).

Pro chápání alespoň jeho obecných základů je třeba znát pilíře, na kterých stojí. Obvykle se určují čtyři. Prvním z nich je víra v tok energie čchi. Energie, která je všudypřítomná a její množství i kvalita mají přímý vliv na vitalitu člověka. Druhým pilířem je živlový pentagram – systém využívající již zmíněné elementy pro ovlivnění harmonie v prostoru, i mezi lidmi navzájem. Využívá se i v čínské medicíně. Schéma Pa-kua je třetím základem a zároveň systémem určujícím příčiny problémů v životě lidí. Pro identifikaci jejich těžkostí se zkoumá právě prostor, ve kterém člověk žije. Poslední pilíř můžeme nazvat Faktor času. Podle něho se vše kolem nás neustále mění. Proto ani podmínky nutné k harmonizaci našeho interiéru nejsou vždy stejné. Liší se podle toho, v jakém časovém cyklu se nacházíme. Určování těchto cyklů souvisí s čínskou astrologií a kosmologií.

Zní to možná příliš komplikovaně, ale i moderní psychologie či jiné přístupy by vám nejspíše poradily mít pořádek v životě namísto nepořádku a patrně i jiné filozofické směry směřují k témuž: Řád, harmonie a dobré vztahy jsou základem dobrého života.

clanek - fengsuej - 1

(Zdroj: www.vitr-voda-cz)

Feng šuej v praxi

I bez znalostí esoterických základů Feng-šuej  lze využívat některé jeho myšlenky. Existují některé univerzální rady vycházející z tohoto učení, týkající se především údržby domova. Ať už věříte na neviditelné energie nebo ne, možná mezi nimi najdete nějakou, která vám pomůže cítit se ve svém domě příjemněji.

Jak je zmíněno výše, prvním nevyhnutelným imperativem pro harmonii v domě (= v životě) je zbavení se nepořádku. Všichni známe shon všedních dní a víme, že bývá obtížné se mu zcela vyhnout. Řeč ale není až tak o pár smítkách tu a tam, ale spíše o hromadění věcí, jejich odkládání do vyšších a vyšších sfér vestavných skříní a jejich – doslova – odsouvání. Neradi se loučíme se svými věcmi, jakkoliv mohou být zbytečné. Každý mívá doma nějaké šuplíky plné věcí, které už nikdy nepoužije. Dle Fen-šuej je ale třeba zbavit se všech forem nepořádku, nejen odpadků. Ale i starého oblečení, batohů, časopisů a věcí, jež nám nepřinášejí radost. Jinak nemůže energie v domě volně proudit. Prý existuje i nepořádek emocionální. Toho se dá částečně zbavit vyhozením fotek a jiných předmětů, které vám připomínají palčivou minulost. Zároveň je dobré tyto cetky něčím nahradit, například čerstvou rostlinou.

 

clanek - fengsuej - 2

Mnoho rad vycházejících z Feng-šuej se zabývá nejen domovem jako celkem, ale i jednotlivými místnostmi. V obývacím pokoji si dávejte pozor, aby vám někde nezůstala tzv. mrtvá místa, tedy  prázdné rohy a výklenky. Pokud se jim nelze vyvarovat, pokuste se je alespoň oživit nějakým doplňkem, kupříkladu lampou nebo akváriem. V jednom rohu by měl v ideálním případě stát krb. Ten se považuje rovněž za dokonalý ústřední motiv pokoje. Nábytek se staví obvykle do kruhu, nebo alespoň křivky, a sedačka by měla směřovat směrem ke dveřím. Vyvarujte se ale toho, aby byl obývací pokoj nábytkem přeplněn. Jednotlivé kusy by se ani neměly příliš lišit z hlediska materiálu, barvy i velikosti. Podobné pravidlo jako pro sedací soupravu v obývacím pokoji platí i v jídelně. Židli pro čestného hosta u jídelního stolu je nejlepší postavit čelem ke dveřím. Stůl v jídelně by také neměl být hranatý, ale nejlépe kruhový, či osmihranný. Avšak kolem něho musí zbýt dostatek místa pro volný pohyb. Rozvržení nábytku je neméně důležité i v ložnici. Postel by se neměla stavět v přímé linii s dveřmi ani naproti jakémukoliv zrcadlu. Během spánku by na vás teké neměly působit "rušivé" předměty a chcete-li to vzít doslova, neměly by to být žádné ostré, výrazné, hranaté objekty. Ložnice by měla být plna čistých a oblých linií, vše ostatní by mělo být uklizeno. Možná je i to důvodem, proč si spousta lidí jaksi intuitivně do ložnice pořizuje vestavěné skříně

Závěrem několik dalších doporučení:

Používejte ty nejkvalitnější materiály – jde přeci o váš domov, tedy přeneseně o vás. Čím více z nich bude přírodních, tím lépe. Dřevo, kůže, mramor, keramika, živé rostliny…, to vše se počítá.

Dbejte jednotlivých barev. Nekombinujte jich příliš dohromady a v ložnici se vyhněte křiklavým, agresivním barvám, jako je červená, výrazně žlutá, či fialová.

Zapojte do svého domova vodu. Fontánka, akvárium, či váza s květinami přináší klid a mír.

Hlídejte, co je ve vašem okolí, když spíte. Ideální jsou přírodní materiály, oblé rohy a kulaté dekorace obecně. Naopak odstraňte jakékoliv ostré hrany, nedokončené tvary a linie (včetně kabelů) a dbejte na to, aby v ložnici byly zastoupeny všechny elementy, byť jen symbolicky.