Offcanvas top

Waldorf Astoria hotel – centrum newyorských večírků

clanek-waldorf1

 Hotel sídlil postupně ve dvou různých budovách na Manhattanu. Původní hotel na páté Avenue stál od roku 1893 do roku 1929, kdy byl zbořen, aby uvolnil místo stavbě ikonického mrakodrapu Empire State Building. Nová budova byla postavena v roce 1931 a stala se nejvyšším hotelem světa až do roku 1963, kdy jej jen o 7 metrů překonal hotel Ukrajina v Moskvě. Původní jméno dostal hotel po městečku Waldorf v Německu, domově americko-německé rodiny, která ho zakládala. Druhá část názvu už je odvozena přímo ze jména zakladatelské rodiny Astor.

Zprvu se zdálo, že hotel nebude mít velký úspěch. Newyorčané na něj nahlíželi jako na zbytečný megalomanský projekt – budova měřila na výšku 190 metrů a měla 47 podlaží! Zanedlouho se však na galavečerech v sále Waldorf Astoria scházeli nejdůležitější Newyorčané. Hotel nebyl ve své době jen největší, ale také jeden z nejmodernějších. Každý pokoj byl již od počátku svého fungování vybaven telefonem a byl také první na světě, který nabízel 24 hodinovou pokojovou službu.  

Své největší slávy se však hotel dočkal od třicátých let dále v nové budově. Ta byla navržena architekty Shultzem & Weaverem v secesním stylu. O jeho otevření hovořil dokonce prezident Hoover v rádiu a Waldorf-Astoria zastřešoval slavné večírky a bankety zejména pro politické špičky země. Spisovatel Ward Morehouse napsal, že by ho bylo možné srovnávat s největšími národními institucemi. Důležitou politickou roli sehrál i během studené války. Proběhly zde konference s hlavami západních mocností. Na konferenci v roce 1948 byl tvrdě odsouzen Stalin i komunizmus jako takový v reakci na berlínskou blokádu i únorový puč v Československu. Později byl v místních prostorech dojednán také pakt, později nazvaný „Waldorf Statement.“ V jeho důsledku byla hollywoodským tvůrcům zakázána tvorba či předepsána cenzura v případě sympatizování s komunizmem. V roce 1959, poté, co vztahy mezi USA a SSSR trochu roztály, USA navštívil Nikolaj Chruščov s rodinou a ubytoval se, patrně na znamení stvrzení dobrých vztahů, právě v hotelu Waldorf Astoria.

V padesátých letech se zde odehrál zvláštní obchod. V podzemí se tajně setkali izraelský státník a archeolog Yigael Yadin a syrský ortodoxní biskup Mar Samuel. Yadin měl za úkol získat pro Izrael Svitky od mrtvého moře obsahující biblické texty. V hotelu byla za přítomnosti dalších odborníků potvrzena jejich pravost a Mar Samuel mu je prodal za 250 tisíc dolarů. V ubytovací knize byste mezi hosty hotelu nalezli nejspíš hlavy všech států západního i východního světa, včetně anglické královny Alžběty II., či japonského císařského páru. Mimo politické představitele se ve Waldorfu setkávaly nejrůznější celebrity a významné osobnosti, ať už herci z Hollywoodu, zpěváci, nebo třeba Dalai Lama. Jedním z prestižních bálů, na který zavítal každý, kdo v Americe něco znamenal, byl „April in Paris Ball“, slavnostní banket, který měl zlepšovat vztahy mezi USA a Francií a určen byl jen pro tu nejvyšší smetánku. V tombole se hrálo třeba o bedny archivních francouzských vín, kožich z činčil, nebo Ford Thunderbird. A některým komfort hotelu natolik učaroval, že se zde zabydleli. Frank Sinatra zde měl zamluven apartmán mezi lety 1979 a 1988.

clanek-waldorf2

 

 Podoba a vybavení hotelu je stejně zajímavé jako jeho historie. Hotel byl od sedmdesátých let ve vlastnictví sítě Hilton, od roku 2014 je jeho majitelem čínská Anbang Insurance Group, ale svým exteriérem i interiérem stále reprezentuje Newyorskou atmosféru. Interiér si stále drží své kouzlo ve vkusném Art Deco stylu a to i po jeho renovaci v roce 2017. V současnosti jde o pravé propojení nestárnoucích secesních prvků a elegantní moderny, o které se právě před pár lety postaral interiérový designér Jean-Louis Deniot a vdechl hotelu něco z francouzské šik uhlazenosti. Zachovány jsou původní působivé mramorové prvky, sympatická hra lichotivého osvětlení a typické dekorace inspirované florálními prvky. V hotelu Waldorf-Astoria je několik restaurací, barů, překrásné a citlivě renované spa lehce svým vzhledem připomínající antické prvky v ultra moderním pojetí. A mimochodem, tradiční waldorfský salát je opravdu autentickým receptem jednoho z prvních šéfkuchařů Waldorf-Astoria.