Offcanvas top

Kůže - luxus pro každého

Useň, neboli zpracovaná kůže určena pro výrobu dalších produktů, je jedním z nejstarších materiálů používaných člověkem. Nikdy nebyla zavržena, nevyšla z módy a i dnes její obliba stále narůstá společně s obecnou tendencí společnosti činit uvědomělá nákupní rozhodnutí a kupovat kvalitní zboží. Obliba kožených produktů vychází z vlastností, kterými kůže oplývá: Dodnes nebyl překonán tento kvalitní materiál, jež je pevný, odolává poničení, jeho životnost je dlouhá. Také dobře izoluje teplo a je to antialergenní materiál, protože nezadržuje prach či roztoče. Nabízí široké možnosti barvení, povrchových úprav a vypadá vždy luxusně. 

Pohovka oblečená v kůži dokáže být charismatickým a luxusním dominantním prvkem interiéru, ale kůží se čalouní i židle, nohy stolů, či se z ní vyrábí doplňky.

Může být kůže luxusem pro každého? Jistě může. Pořizovací cena je vysoká, ale nikoliv nepřiměřeně. Výše zmíněný výčet pozitiv odráží cenu adekvátním způsobem. Pořídíte-li si totiž třeba kožený gauč, nebude to jednou za dva roky, ale při dobré péči klidně jednou za dvacet let. Tato jednoduchá rovnice dává tušit, že s pořízením koženého nábytku nekupujete nejisté hodnoty nebo módní trend, nýbrž vstupujete do klubu těch, kteří znají cenu kvality. 

Zpracování kůže

Nejčastěji se při výrobě nábytku používá kůže hovězí (hovězí useň), ale je možné s setkat se i s telecí kůží, nebo buvolí. Než z této základní suroviny vznikne materiál vhodný pro potah pohovky či křesla, projde mnoha výrobními procesy. Právě délka a kvalita procesu rozhoduje o výsledné ceně produktu více, než typ použité kůže. Výrobní proces má totiž zásadní vliv na životnost povrchu. U kůže je kvalita podstatná a je potřeba ji vždy odlišit od dalších materiálů, které se zákazníkům na první pohled mohou jevit podobně, ale nedají se s ní srovnávat. Chcete-li být o krok napřed a umět poznat jednotlivé druhy kůže, přečtěte si náš článek Typy kůže a jak vybrat tu kvalitní

Kůže je přírodní materiál, který lidé používají již tisíce let. V dávných dobách se kůže používala na výrobu oděvů, obuvi a dokonce i brnění. Postupem času si lidé začali uvědomovat potenciál kůže i pro výrobu nábytku. Byla odolná, pohodlná a snadno se čistila, což z ní činilo ideální volbu pro sedací nábytek a čalounění.

Jak ošetřit koženou sedačku

Pokud chceme, aby nám kožený nábytek vydržel co nejdéle, je třeba se o něj od začátku dobře starat. Důležité je prostředí, které by nemělo být ani příliš suché, ani příliš vlhké a vyhnout by se každý majitel kožené sedací soupravy měl tomu, aby na ni svítilo slunce. 

Základem je také impregnace. Ta nejenže prodlouží životnost kožené usně, ale rovněž díky ní snadno kožený nábytek vyčistíte, pokud dojde k jejímu znečištění.  

Za pravidelné krémování vám také váš kožený kus nábytku poděkuje a odvděčí se vám pružností a stále jemným povrchem. Vždy doporučejeme využít profesionálních služeb. Více informací o tom, jak vyčistit sedačku, naleznete zde

Designové pohovky a módní trendy

Kožený nábytek se v poslední době těší zvyšující se oblibě také díky mnohem širší škále dostupných technologií. Kožená křesla a pohovky v současnosti nemusí být pouze černé či tmavě hnědé. Naopak, v posledních letech jsou žádané hlavně světlé odstíny, od bílé přes béžovou až po barvu připomínající kávu s mlékem. Ovšem dopřát si můžeme i výrazné odstíny, třeba červenou nebo oranžovou. Světlý nábytek má navíc jednu výhodu, oproti tomu tmavému je totiž vhodný i do malých místností, neboť nepůsobí tak mohutně.

V neposlední řadě stojí za zmínku, že kůže je udržitelný materiál. Na rozdíl od syntetických materiálů je kůže biologicky odbouratelná a nepřispívá ke znečišťování životního prostředí. Kůži lze také recyklovat a znovu použít, což dále snižuje její dopad na planetu.

Závěrem je třeba říci, že ačkoli vznikají čím dál kvalitnější náhrady, žádná neodkáže zcela napodobit vlastnosti přírodní kůže. Mnoho zákazníku od nábytku s koženým čalouněním odradí vysoká cena, ale je třeba si uvědomit, že koupě koženého nábytku je především investicí do budoucnosti.