Offcanvas top

Eko kůže

Udržitelnost a ekologická ohleduplnost je téma, které v dnešním světě již nelze opomíjet. Zavítala již i do světa nábytkového průmyslu a nové technologie si získávají každoročně více a více příznivců. Získá si i vás?

Co je eko kůže?

Na úvod je potřeba říci, že každá snaha o ohleduplnost vůči přírodě se počítá, nezaměňujme si však jednotlivé pojmy. Ekologická kůže, neboli eko kůže, je přírodní produkt živočišného původu, který ale vzniká tak, aby byl co nejšetrnější k životnímu prostředí a s co nejmenšími environmentálními dopady. Ať se tedy jedná o jeho původ nebo technologii zpracování, splňuje určité normy zakotvené v legislativě a většinou je i jeho výrobce „eco-aware“, čili dbá o naplnění určité filozofie svých výrobků. Mnoho výrobců například používá pro kožené eko výrobky vedlejší produkty z masného zpracování. 

Svou základnu fanoušků má i veganská kůže. Ta je oproti eko kůži vyrobena z materiálů čistě syntetického (popřípadě rostlinného) původu a neobsahuje žádné živočišné prvky. Ve výrobě nejrůznějších produktů je alternativou klasické kůže, textilií, apod., ale je důležité zmínit, že například pro více namáhané výrobky se tolik nehodí, protože je poměrně křehká. Křeslo do obýváku, které bude očekávat denně vaši přítomnost, je tedy lepší volit z jiných materiálů – vegan kůže se snadno protrhne a pokud si během desetiletého horizontu zakoupíte zhruba pět designových křesel z veganské kůže, nebude vaše spotřebitelské chování až tak ekologické.

Jako eko kůže bývá někdy označována i syntetická kůže vyráběná ze dvou vrstev: Podklad tvoří měkký bavlněný úplet, zatímco povrch je vytvořen ze stoprocentního polyuretanu - čistě chemické látky s poměrně složitým postupem výroby. Její výhodou je mimo jiné široká dostupnost barevných možností. Nepleťte si ji však s rozšířenou koženkou (nebo split leather a dalšími napodobeninami kůže). Mějme na paměti, že syntetická kůže většinou neoplývá vlastnostmi vhodnými pro nábytek a její životnost nebývá vysoká.

Sedací souprava z eko kůže?

Může být! Při výběru nábytku, na kterém vám bude po dlouhá léta záležet, uvažujte ale s nadhledem. Eko kůže, kterou do své nabídky již zařadilo mnoho renomovaných výrobců nábytku z naší nabídky, sice nese živočišný prvek, naplňuje ale filozofii „nakupuj méně“. Taková vědomá volba ve výsledku naší planetě uleví. Stejnou zásadu ale nenaplní jen ten, kdo se rozhodne pro pohovku z ekokůže. Naplní ji do velké míry i ten, kdo nevyslyší volání tzv. fast fashion a koženkových gaučů z velkovýroby. Pokud se rozhodnete koupit si domů sedací soupravu z pravé kůže, také činíte chytré ekologické rozhodnutí. Pořídíte si totiž kvalitní kus designového nábytku, který vám při správné péči vydrží klidně několik desetiletí a nebudete jej muset měnit za nový dříve, než venku napadne příští sníh. Výrobci nábytku z našeho katalogu se navíc vyznačují tím, že své řemeslo dělá poctivě ve všech jeho krocích. Počítají s tím, že svou práci musí odvést excelentně. Že každé ruce, jimiž nábytek projde, dostanou dobře zaplaceno. I s tím, že technologie a proces výroby musí být ekologický a dlouhodobě environmentálně udržitelný. Tyto procesy již začlenili a vy se můžete těšit z úchvatných výsledků.