Offcanvas top

Designér radí: Jak rozdělit velké místnosti?

Promyšlené rozdělení prostoru

Odpověď přichází v podobě jednoho ze stále více využívaného řešení: Skříní, které odvážně zasahují do prostoru, případně ty, které se tváří jako součást stěn.

„Na toto směřování trhu mě upozornil Giorgio Brunnetti, export manager značky Novamobili při mé nedávné návštěvě jejich flagship store v Miláně.”, zmiňuje Marek Žemlička, jeden ze zakladatelů rodinné firmy Carelli. „A skutečně. Když listuji novinkami v našem oboru, vidím, že v interiérech, kde jsou čisté linie a otevřené prostory prioritou, se designéři stále více uchylují k využití skříní, které nejen poskytují praktický úložný prostor, ale zároveň fungují jako elegantní a architektonicky zajímavé předěly místností.”, říká. 

jak rozdělit pokoj
© Showroom Carelli, Praha. Oboustranná skříň Stave (Novamobili) mění pojetí prostoru. 

Novamobili
© Novamobili, Stave.

Na první pohled by se mohlo zdát, že stěna je vždy jednodušším řešením, ale skříň má zásadní výhodu – přidává funkčnost. Například v obývacím pokoji může skříň elegantně oddělit jídelní kout od relaxační zóny, aniž by místnost působila uzavřeně nebo přetíženě. 

Interiérová designérka Markéta Schinkmannová radí myslet nejen esteticky, ale i prakticky: „V praxi často slýchám požadavek na minimalistický interiér, ve kterém se nebude kumulovat nepořádek. Majitelé velkých prostor si často ale tak moc přejí nechat vyniknout devízu velkorysosti, že si nechtějí přiznat to, co se týká drtivé většiny lidí: Kupíme věci, pro které pak marně hledáme místo.” A původně zamýšlený efekt se snadno ztrácí. „Paradoxně pak na původně nahé stěny a čisté linie následně přibývají narychlo vymyšlená řešení, které snahu o původní vizuální čistotu spíše sabotují.”, dodává Markéta Schinkmannová. 

 

Jak na to?

  • Skříň jako základní prvek místnosti 
    Nechte vyniknout umělecké zpracování jako dominantu prostoru. Organické tvary či rafinovanou souhru pravých úhlů, neobvyklé barvy a vnitřní vybavení skříní dle vašich potřeb. Novamobili je značka, která se umí přizpůsobit. 

dělící stěna
© Novamobili, Alfa.

dělící stena
© Novamobili, Alfa.

  • Dělící stěna či příčka
    I toto zcela běžné řešení lze pojmout s nonšalancí a originalitou. Vestavné systémy mohou být zapuštěny do stěny, případně tvořit řešení na každé straně jedné příčky či stěny. Velké prostory tak často odkryjí potenciál poskytnout místo na domácí šatnu nebo pracovní prostor. 

Carelli tip: Pozor na zbytečné rozpříčkování prostoru, který jste si původně zamilovali pro jeho vzdušnost. Moc pěkně vypadá třeba příčková stěna, která nedosahuje až ke stropu, doplněná o chytrou hru s osvětlením. 

AlfDafré
© AlfDaFré, modulární řešení MySpace.

 

domácí šatna
© AlfDaFré, vestavné systémy MySpace.

  • Rozdělení regálovými systémy a knihovnami
    Oblíbené východisko v prostoru, který je velký, ale zase ne natolik, aby dovolil monumentální solitéry. Rozděluje především iluzorním rozbitím prostoru. Plusem je, že lze tyto inteligentní regálové systémy využít i pro méně tradiční účely: Televize, umělecká instalace, zabudovaná mini kancelář, nebo i krb. 

dělící příčka
© AlfDaFré, sestava do obývacího pokoje Antis. 

Vestavné skříně, solitérní skříně a další kusy jsou navrženy s filozofií nabídnout maximální funkčnost bez kompromisů v estetice. 

Výhodou je skutečně široká variabilita. Rozhodněte se, zda má skříň napodobit vzhled stěny a stát se jejím pokračováním, nebo vystupovat s jasným designovým stanoviskem. Materiály, barvy, tvar, osvětlení, modulární zabudované prvky – vše je na vás. 

A pokud si to přejete, také na nás. V interiérovém studiu Carelli ušijeme návrh na míru vašemu vkusu i domovu.