Offcanvas top

Bydlení ve světlých přírodních tónech

Luxusní koberec do obýváku
© Gamma. Kožená sedací souprava Summer je vybavena mechanismem v opěradle, který umožňuje hlubší sezení. 

Design a podzim – dvě slova, která přináší útulnost a klid do našich domovů. První studené spršky navíc upozorňují, že se blíží doba, kdy budeme trávit více času nikoliv na cestách či pod letním nebem, ale v interiéru. 

Wood, stone & leather

A protože na podzim se nejvíc z vás poohlíží po designovém refreshi vašeho domova, nenechte si ujít styl Wood, stone & leather! 
Ty nejhezčí kompozice dřeva, kamene a kůže. Kombinace těchto materiálů nejsou novinkou, my jsme si ji ale oblíbili v trendovém pojetí – ve světlých přírodních tónech. 

světlé barvy
© Gamma. Designéři této značky sází na na trvalost jemných přírodních odstínů. Již proto, že skvěle kombinují s prémiovými koženými potahy sedacích souprav tohoto výrobce nadčasové italské krásy. (Na obrázku postel Batik Night.)

Jak se v interiérech „nosí” přírodní barvy? 

Tento přístup se tak trochu selektivně odklání od ostatních přírodních barev, tedy tmavších odstínů hnědé, okrové či koňakové a propůjčuje si pozitivní charakteristiky od těch světlých, které projasňují. Naprostým hitem jsou: 

  • Krémová
  • Oříšková krémová
  • Vanilková béžová
  • Ústřicová. 

A také přirozené barvy světlého dřeva, které se vrací do našich interiérů. Buk, dub, borovice, jasan, nebo třeba topol. 

bílý nábytek do obýváku © Gamma. Světlé dřevo se vrací. A nejen jako podlahový materiál či nožky nábytku. Na fotce moderní noční stolk Zen

U tohoto způsobu vybavení bytu či domu je důležité ohlídat si jediné: Nevytvořit sterilní dojem bez nápadu. Jak na to? Nejlépe chytrou kombinací studených tónů (bílá, šedá) a těch teplých (béžová, karamelová, světle hnědá), ale také sázkou na odvážnou rozmanitost v materiálech a zajímavými, až klidně velkolepými doplňky. 


Designérský tip Carelli: Kombinovat šedé (tedy studené) a béžové (tedy teplé) odstíny, jak vidíte na fotce výše, bývá i pro designéry interiérů malý hlavolam. Když se ale namíchá ten správný mix, výsledek působí skutečně prvotřídně. Základem je vyvážená kombinace zhruba 70 : 30, přičemž výběr dominantního tónu je na vás. A není až tak podstatný, jde jen o to, aby jeden z nich převažoval. 


Světlé barvy a jak na styl Wood, stone & Leather?

Světlé dřevo jako základ ✓

Podlaha je často prvním krokem při navrhování interiéru a světlé, například dubové či březové dřevo je ideální volbou. Hrubě tkaný kvalitní koberec v neutrálních tónech přidá na útulnosti  i textuře a pocitově zateplí prostor. 

Není však třeba omezovat se pouze na podlahu. Naopak, větší zabudované či nástěnné dřevěné prvky jsou v kurzu. Základem je vhodný návrh a kvalitní dřevo a věřte nám, prostory mění k nepoznání. Například dřevěné skříně či stěny jsou také originálním způsobem, jak opticky (i fakticky) oddělit jednotlivé místnosti. 

Světlá designová skříň
© Novamobili. Náčrt dvoustranné dřevěné šatní skříně Stave a jeho možnosti nám nedávají spát. Dostupná v mnoha odstínech včetně těch světlých. 

Novamobili
© Novamobili, skříň Stave

Gamma arredamenti© Gamma. Na obrázku také postel Desire v ústřicovém odstínu. Lze po ní netoužit? Za Carelli jednohlasně tvrdíme, že nikoliv. 


Kámen, ale s citem ✓

Kámen je v interiérech krásným kontrastním prvkem, ale vyhněte se chladným materiálům, jako je beton evokující urbanistický styl nebo typický vzhled leštěného mramoru. Světlé vybavení interiéru naopak dobře doplní rustikálnější materiály, jako je opuka, travertin, nebo i barevná výjimka v podobě přiznané cihly. 

Cierre pohovky Carlton© Cierre. Na obrázku také pohovka Carlton. 

Kůže – prvek interiéru vybízející k pohlazení ✓

Je synonymem pohodlí a kvality, které na rozdíl od uvedených dvou konceptů slouží k oddychu, pohlazení a dotyku.  Jemně opracovaná kůže v teplých odstínech bílé, jako je krémová, slonovinová nebo mléčná, skvěle doplňuje přírodní materiály. Pro sofistikovanější dojem můžete vybírat z různých typů kůže – od hladké lesklé až po jemně rozčepýřený dotyk luxusní struktury nubuku. Každý druh a zpracování přináší svůj unikátní charakter.

Italia Lounge
©  Italia Lounge, světle krémová pohovka Teorema je oázou odpočinku ve velkorysých prostorách. 

Carelli tip ♥: Na světlých kusech nábytku nejlépe vynikají atributy nesoucí skutečnou kvalitu: Ručně vyšívané stehy, zpracování kůže, struktura hustě tkaných látek a dalších detailů, které tvoří dokonalost. 


© Gamma. Pohovku Sunset a její detaily lze obdivovat od rozbřesku do soumraku. 

detail gamma
© Alberta, detail kožené pohovky Stewart.

Na interiéry ve světlých přírodních barvách jsme se nemohli vynadívat i na Salone del Mobile a dalších letošních oslavách designu. Dokáží vykouzlit harmonický prostor plný světla, klidu a elegance.