Offcanvas top

Koloniální styl interiéru voní exotikou

Inspiruje se prvky exotických zemí Orientu, Afriky i Ameriky, ale zároveň dává vědět, že jeho základy leží v evropské civilizaci. Zažívá velký comeback - má totiž schopnost vnést do interiéru nejen vůni dalekých míst, ale i závan časů minulých, kdy vyráželi na dobrodružné výpravy cestovatelé jako David Livingstone nebo Emil Holub.

clanek - kolonialni styl 1

Trend tohoto stylu začal již s objevením Ameriky Kryštofem Kolumbem a dalšími objevitelskými a kolonizačními cestami do všech koutů světa. Britští, španělští i holandští kolonizátoři si domů přiváželi suvenýry ze svých cest, které pak vystavovali a kombinovali s evropským nábytkem. Interiéry každého z nich nesly zprávu o tom, kde byli a co zažili daleko za oceánem. Tato záliba dosáhla vrcholu v Britském impériu za vlády královny Viktorie – to bylo ostatně největší kolonizační velmocí všech dob. Tento styl smíšený z několika kultur se udržel i po skončení éry kolonií a designéři mu ve dvacátém století dali přívlastek koloniální. I dnes se těší velké oblibě. Kombinuje totiž několik přívětivě vnímaných fenoménů: Cestování, sběratelství a exotiku – čili cokoliv, co je jiné, pochází z odlišných kultur a nese s sebou určitý náznak tajemství. Dnešní dobu navíc víc než kdykoliv dřív charakterizuje i záměrné boření pravidel a tzv. fusion styl – naturální kožešiny lze kombinovat se sofistikovanými skleněnými vázami, tradiční motivy cizích kultur s běžným užitným designem a je jen ku prospěchu fantazie, aby divoce působící prvky doplňovaly střídmý urbanistický styl, pokud vám to tak vyhovuje.

Koloniální styl má určitá estetická pravidla. Pokud je budete respektovat, váš interiér nikdy nebude působit jako nesoustředěný shluk harampádí. Nezapomeňte, že má vzdávat hold všem dobrodružstvím, které jste zažili, či si přejete zažít. V ideálním případě tak dbejte na následující:

Koloniální styl v bydlení:

1)      Pokojům může vévodit těžký nábytek z exotického dřeva, například z teaku, kaučuku, asijského ořechu nebo indického palisandru. I podlaha by měla být z kvalitního tmavého dřeva. Zapomeňte na lamino, plasty i jiná „rádoby“. K tomuto stylu se zkrátka nehodí. Nábytku z masivního dřeva by ale nemělo být příliš, aby pokoje působily otevřeně a vzdušně i po doplnění dekoracemi. Pro některé menší konferenční stolky, či skříňky bývá vhodným materiálem i bambus nebo ratan. Lehkost tohoto materiálu propůjčí i určitou kýženou celkovou lehkost. Velkou a efektní službu vám v tomto případě propůjčí komody. Respektují horizontálně laděný interiérový design typický pro tento styl: Většina nábytku by měly být osobité kusy spočívající na podlaze. Co tedy zvolit? Rozhodně komody do ložnice i obývacího prostoru. Dejte prostor dobrodružné části vaší duše a volte například šuplíkové komody opatřené typickými ornamenty a ozdobami. Oproti tomu povrch větších skříní a stolů ponechte čistý, bez dekorativních prvků.

 

2)      Klíčovou součástí interiéru, která mu dodává exotický vzhled, jsou doplňky a dekorace. Typický koloniální styl se vším všudy nechává na skříňkách do obývacího pokoje pochodovat figurky slonů, tygrů a jiných cizokrajných zvířat. Celkový dojem dotvářejí rituální sošky, misky s orientálními ornamenty, nožky komody vyřezávané do podoby lvích tlap, obrazy s etnickým uměním. To vše je jen pár příkladů dekorací koloniálního stylu.

 

TIP: Kombinujte s rozmyslem. Zvolte pro každý pokoj maximálně jeden styl inspirovaný jedním regionem a toho se držte. Příliš mnoho doplňků nejasného původu snadno sklouzne ke kýči. Pokud se vám pomíchá japonská kaligrafie, mayské sošky a hrot kopí afrického kmene, bude to vypadat v lepším případě směšně.

3)      Final touch, neboli detailní prvky vašeho kolonialistického interiéru nepodceňte. Můžete popustit uzdu běžným pravidlům interiérového designu a umístit na stěnu banjo, či střelnou zbraň, pokud to uznáte za vhodné. Pokud ale můžeme radit, vězte, že takto výrazné prvky by se v interiéru měly vyskytovat v lichém počtu a tři je příliš. Volte vždy hezké kousky a nezapomeňte je nechat profesionálně vyčistit, případně zarámovat. Taková služba se vyplatí.  Velice módní jsou lamelová dvířka, zajímavé vzory a textury, tkaniny a výšivky.

4)      Přírodní materiály, dvakrát podtrženo. Hranice mezi pouťovou atmosférou a luxusním interiérem, který rozehrává touhu cestovat a objevovat, tkví v jeho pravdivosti. Pro tento styl platí, že předstírat se nevyplácí. Vsaďte na kvalitní dřevo, bavlněné a lněné doplňky, přírodní koberce a originální dekorace.

Inspirace cizími zeměmi se týká hlavně takzvaného exotického koloniálního stylu. Existují však i koloniální styly, které reflektují, jak vypadala obydlí kolonizátorů v zámoří. Dodnes zůstaly v oblibě hlavně styl britský a španělský. Evropští kolonizátoři přijeli do kolonií a přivezli sebou svou kulturou, symboly a tradiční prvky interiérů, které zasadili do místního prostředí. Přestože tyto styly také využívají cizokrajné materiály a kombinace barev, podle symbolů, dekorací i vzhledu nábytku lze na první pohled vidět, že hlavní inspirace pochází z Británie nebo Španělska.

Koloniální styl je skvělou volbou nejen pro vášnivé cestovatele, kteří si rádi vozí suvenýry z cesty. Vhodný je pro všechny, kdo si oblíbili prvky nějaké cizí kultury nebo jen chtějí dodat svému domovu trochu romantiky z cizích krajů.

Celkově se tento styl vyznačuje vřelou, příjemnou atmosférou a důrazem na tradiční designové prvky. Je to styl, který lze přizpůsobit různým prostorám, od velkých formálních domů až po útulné interiéry v chalupářském stylu.