Offcanvas top

Marcel Breuer – Z Bauhausu do USA

Mezi přáteli byl tento modernistický architekt a významný představitel interiérového designu maďarského původu známý jako Lajkó, což je zdrobnělina jeho prostředního jména Lajos. Své rodné město v Maďarsku opustil již v 18 letech, aby se vydal do světa
na zkušenou a nalezl odpovídající umělecké vzdělání. Stal se jedním z nejmladších studentů
v Bauhausu, škole výtvarného umění. Zakladatel školy Walter Gropius v něm poznal znamenitý talent a nechal jej dělat vedoucího truhlářské dílny. Tam začal Breuer realizovat své první návrhy nábytku a Gropius pro něj zůstal životním mentorem. Po škole pracoval
v Dessau nebo v Paříži, ale vrátil se opět do Berlína, aby učil na své bývalé škole architekturu. Filozofií jeho tvorby byla výroba moderního nábytku z co nejmenšího množství materiálu a tak, aby si jej mohli dovolit i obyčejní lidé. Byl to ale i schopný architekt, který navrhoval budovy i v brutalistickém stylu, jednou z takových bylo sídlo společnosti IBM, kde se později „zrodil“ první osobní počítač.

clanek-breuer2

 

Jeho prvním slavným návrhem se stala designová židle z trubkové oceli, přezdívaná „Wassilyho stolička“. Panuje mylné přesvědčení, že ji navrhl Vasilij Kandinskij, ruský abstraktní malíř a teoretik umění, který učil v Bauhausu. Ve skutečnosti Breuer Kandinskému pouze věnoval jeden z prvních prototypů této stoličky. Podle něj ji pak pojmenoval italský výrobce, když byla znovu vydána na trh v šedesátých letech.

S měnícími se poměry v Německu se někteří spolupracující designéři, včetně Breuera, přesunuli do Curychu. Ve třicátých letech, když se k moci dostala NSDAP, se nadobro přesunul do Londýna. Breuer měl sice židovský původ a jeho rodiče byli věřící Židé, on sám se ale oficiálně vzdal židovské víry před rabínem ve Frankfurtu. Když si bral svou ženu Martu Erps, rovněž studentku Bauhasu, prohlásil sám sebe za nevěřícího.

V Londýně byl zaměstnán ve firmě Isokon, jedné z prvních společností, která se zabývala výrobou modernistického nábytku. Vytvořil zde své další slavné dílo „Isokon Long Chair.“  Isokon je tak trochu relaxační křeslo, tak trochu relaxační lenoška. Je vyrobené
z ohýbaného dřeva - právě experimenty s ohýbáním dřeva se v tomto období zabýval Breuer nejvíce.

V roce 1937 získal na Harvardu místo Breuerův bývalý učitel Walter Gropius, Marcel Breuer jej  následoval a získal místo na fakultě v Cambridge, která byla zřízena ve státě Massachusetts. Oba dva spolupracovali na architektonických projektech a značně ovlivnili další podobu designu amerických domů i domovů. V roce 1941 se Breuer se svým mentorem rozešel a založil si architektonickou kancelář v New Yorku, kterou vedl až do své smrti.

clanek-breuer1

Po válce vytvořil na zakázku několik legendárních staveb. Známý je například Geller house na State Islandu, který se stal vzorem modernistické architektury. Novináři ho tehdy označovali za dům budoucnosti. Breuer navrhl také hlavní sídlo organizace UNESCO
v Paříži, betonovou budovu, která seshora připomíná trojcípou hvězdici. V Minnesotě zase pracoval na netradičním návrhu modernistického kostela Saint Johns’s Abbey.

Zemřel v roce 1981 v New Yorku, ale zanechal po sobě mnoho úspěchů na poli nábytkového designu i architektury po celém světě. Jeho firemní partneři pokračovali v práci po jeho smrti, ale ne dlouho, dnes jsou již všechny jeho bývalé kanceláře zavřené.