Offcanvas top

Hotel du Cap-Eden-Roc – klenot francouzské riviéry

 

Původně resort nechal vybudovat Hippolyte de Villemessant, zakladatel francouzských novin Le Figaro jako útočiště pro spisovatele, kteří hledají inspiraci. Avšak skutečný hotel, jak stojí dodnes, byl postaven až v roce 1889, a to díky italskému hoteliérovi Antoine Sellovi. Zprvu se jednalo spíše o zimní resort pro jet-settery, čili pro ty, kteří si mohli dovolit před chladem utíkat za teplem středozemního moře.

Ve 20. letech si však resort pronajal mladý americký pár Gerald a Sara Murphyovi a jejich hosty byli slavní umělci tzv. ztracené generace, včetně Hemingwaye nebo Fitzgeralda. Francis Scott Fitzgerald dokonce hotel zvěčnil i se svými hostiteli v díle Něžná je noc. Část tohoto díla je, mimochodem, insiprována dalším luxusním hotelem - Ritz v Paříži. Tato dekadentně prominentní společnost odstartovala dobu zlaté slávy luxusního hotelu a dodnes se na riviéru rádi sjíždějí nejslavnější spisovatelé, malíři, politici a především herci. Du Cap-Eden-Roc se stává útočištěm hvězd nejen během festivalu v Cannes a Nicole Kidman nebo Jessica Chastain, scházející po schodišti hotelu, se staly ikonickými obrazy festivalu.

Kdo nestrávil alespoň pár nocí v du Cap-Eden-Roc, jako by si snad ani nemohl říkat celebrita a spávaly zde snad všechny od Marlene Dietrich po Madonnu. V roce 1938 zde strávila léto rodina Kennedyů, v roce 1955 nakreslil menu pro hotelovou restauraci sám Picasso a jeho slavný kolega, malíř Marc Chagall věrně namaloval jednu z hotelových pláží. Orson Wells hotel využíval jako svou druhou kancelář a někdy i domov. V hotelovém pavilonu u pláže, jehož součástí je bazén se slanou vodou vytesaný do skály, se na první schůzce setkala hvězda stříbrného plátna Rita Hayworth se svým budoucím manželem – pákistánským princem Aly Khanem. Prémiová romantika, co říkáte?

V hotelu se samozřejmě udál nejeden skandál. Anglický spisovatel William Somerset Maugham nazval du Cap-Eden-Roc „a sunny place for shady people“, tedy slunným místem pro pochybné lidi, producent Graham King zde nachytal dokonce ve svém apartmá čtyři zloděje. Miliardáře Marvina Davise oloupili o šperky v hodnotě 10 milionů, když se do hotelu vracel limuzínou a od roku 1998 má do hotelu zakázán vstup Kate Moss kvůli zničení hotelového pokoje. Nicméně, ani žádný skandál není starší než včerejší noviny a bez trochy kontroverze by du Cap-Eden-Roc zdaleka neoplýval takovou aurou, jakou má dodnes.

Hotel se dlouho držel starých evropských tradic hoteliérství a odmítal modernizaci, platby kartou dokonce zavedl až v roce 2006. Do té doby se platilo vše v hotovosti, a to i když někteří hosté platili přes 12 tisíc dolarů za noc. Přes 50 let totiž hotel vedl železnou rukou kontroverzní manažer Irondelle, který si potrpěl na pořádek a francouzskou eleganci. Prý často křičel na děti, které se neuměly chovat a neváhal vyprovodit i ty nejslavnější hosty, například za nevhodné oblečení. Dokumentarista Nick Broomfield si jednou nechal v apartmánu plavky přehozené plavky přes okraj balkonu a praví se, že Irondelle ho prý za límec odtáhl od hotelového baru, aby si plavky uklidil.

Vedení hotelu zve k pobytu všechny, nejen hvězdy a prominenty. Pravdou zůstává, že kromě toho, že jde o jedno z nejkrásnějších míst pro cestování, z něj právě vzácní hosté dělají něco speciálního a činí jej slavným. 

Clanek - hotel-cap-eden-roc