Offcanvas top

Kladívkové sklo

Na letošním Salone del Mobile jsme se s ním setkali. A nikoliv jednou. Tato zajímavá, nevtíravá a sympatická módní vlnka nabývá na oblibě. Co na ní říkáte? 

skleněné desky na stůl
© Bonaldo, konferenční stolek Flac

Druh skla, které dodá na jemnosti

Jde o specifické zpracování skla, které jej zbavuje jeho obvyklé striktnosti a chladného dojmu. Technicky se jedná o sklo, které není zcela průhledné a z jedné strany je opatřeno reliéfem připomínajícím tepaný kovový povrch. Optická měkkost se podobá vodní hladině - interiéroví designéři používají kladívkové sklo tam, kde je třeba dodat nejen na něze a jemnosti, ale i na strukturách. O ty jde totiž v posledních letech zejména!

Přitažlivost tohoto povrchu totiž vychází z předpokladu, že minimalismu již bylo v minulých sezónách až až. Mise předních světových designérů je ale jasná: Jednoduchost a čisté linie se stále líbí, to ano. Jen je třeba jim zabránit v tom, aby působily smutně či nudně. 

zrdcadlo z kladivkoveho skla
© Ozzio. Zrcadlo Raggio je možná detail, ale upozornit na sebe umí. Současný minimalismus tak trochu hraje dvojí hru: Zůstává nenápadný a sofistikovaný, ale ví, jak přitáhnout obdivné pohledy. 

Kladívkové sklo se skrývá pod anglickým heslem „hammered glass“ a jeho použití je stejně široké, jako vaše fantazie. Setkáte se s ním u doplňků, menších kusů nábytku, ale i velké plochy tohoto skla přináší zajímavé možnosti. 

Co třeba desky stolů? Interiérové studio Carelli je jedním z mála, které nabízí opravdu fascinující perspektivy, co se týče stolových desek:  Mramor, travertin, speciální potištěné sklo, elegantní dřevo, nebo právě kladívkové sklo?

Eforma stůl
© Eforma. Stůl Onda Crystal Top. Nebojte se vyjádřit skrze výrazné kusy nábytku, pokud vámi jejich styl rezonuje. 

Tento typ úpravy skla je nejen osobitý až dramatický, ale skýtá další výhody: Je až 300 krát pevnější než běžné sklo a všechny značky, které naleznete v našem portfoliu, jej opatřují speciální povrchovou úpravou bránící poškrábání a oděrkám. 

výška zrcadla v koupelně
© Ozzio, zrcadlo Raggio

Ruční nebo strojové leptání, které se využívá pro tyto efekty, lahodí oku. Toto sklo věnuje prostorům teplo a hloubku. Použít jej navíc lze i pro větší plochy oddělující opticky větší prostor - můžete o tomto materiálu uvažovat rovněž jako o vestavěném paravanu, či jako povrchu za kuchyňskou linku. Barvy i textury se samozřejmě mohou lišit: Od černého, které vypadá jako řeka během noci, po čiré. Od drobných teček připomínajících důlky po dešťových kapkách, až po velké „šupiny” příjemně asymetrických tvarů. 

Bonaldo stolky

© Bonaldo. Skleněné konferenční stolky Flac představují opačný pól robustním kusům, jež si vždy ukradnou trochu celkového prostoru pro sebe. Flac je optimální variantou, pokud hledáte nižší konfereční stolky, které jemně doplňují zbytek obývacího pokoje. 

Je to ono? Nebo pro svůj interiér hledáte další zajímavé prvky, které hned tak někde nenajdete? Zkuste se inspirovat v článku o obývacích stěnách v zcela novém pojetí.