Offcanvas top

Murano, Murano. Sklářská tradice a její slavné produkty

Foukané sklo jako statement piece vašeho domova


A hovoříme-li o chladu, mluvme také o žáru. Extrémně vysoká teplota je předpokladem pro pozvolnější chladnutí foukaného skla, které umožní práci s jemnými ornamenty, otisky a jinými reliéfy. Stovky let stará (a v minulosti pod trestem smrti tajená) řemeslná tradice dává vzniknout skleněným stolkům, které jsou v éře barev a hravosti právem v centru pozornosti. 

Konference table Bontempi Casa
© Bontempi Casa, skleněné konferenční stolky H2O.

Po kladívkovém skle jsou tyto skleněné stolky způsobem, jak neudělat téměř žádnou změnu, ale dodat jakémukoliv prostoru na svěžesti. Oživují horizontální linii (tedy to, co sledujeme „zleva doprava”) a několik vedle sebe poskládaných stolků může nahradit jeden větší klasický konferenční stolek v obývacím pokoji. 

Cattelan Italia conference tables
© Cattelan Italia, konferenční stolky Dodo

Na stránkách designových magazínů obecně vidíme menší stolky většinou užívat si své místo vedle pohovek a sedacích souprav. Carelli dává rozhodně zelenou - více odkládacích stolků je navýsost praktické řešení. I pravidlo kontrastních struktur je v tomto případě zvládnuto na výbornou: Vždy vedle sebe vypadají skvěle kontrastní materiály, tedy například sklo a měkká pohovka. 

Ruční výroba s sebou nese okouzlující mikroskopické nedostatky, které tyto foukané doplňky odlišují od průmyslové výroby. Stolky z foukaného skla jsou tak autentickým svědectvím o nekonečné kráse ručního řemesla. Každý kousek je originál!


Velmi často se pro svůj poměrně výrazný charakter objevují i v komerčních prostorách, které si žádají svůj vlastní designový podpis. Jak se dělá luxusní hotelový pokoj? Jak na to, aby kanceláře nesly svůj typický ráz? A jak to udělat, aby jednací místnosti vynikaly svou individualitou? 

Právě umístěním výrazného prvku. A konferenční stolek v jantarové barvě, či v blankytném odstínu nebe je právě tím, co řekne: „Nejsem jen nábytek. Jsem designové prohlášení.”

 

carelli foukane sklo
© Carelli showroom, konferenční stolek Bontempi Casa z foukaného skla v jantarové barvě. 

Jednoznačnou výhodou stolků z foukaného skla je jejich prémiový vzhled. Na první pohled dávají vědět, že nejsou generickým výrobkem bez myšlenky, ale kusem, díky kterému se i celý zbytek interiéru stává zapamatovatelným. 

Půvab muránského skla je nadto zárukou, že byl-li oblíbený zhruba 900 minulých roků, ještě dlouho nevyjde z módy. Sečteno a podtrženo?

Konferenční stolky z muránského skla jsou hravé, ale vznešené. Výrazné, ale nedominují prostoru. Velmi vizuálně specifické, ale přesto nadčasové. 

Líbí se vám náš designový magazín?

→  Přečtěte si rozhovor s architektem Miroslavem Tupým o tom, jak se rekonstruují historické objekty