Offcanvas top

Vývoj designu ve 20. století

První část tohoto článku jsme věnovali vývoji designu na pozadí historických událostí. Ty mají s designem společného mnoho: Každodenní život lidí a společností určuje jejich potřeby, vkus, i konkrétní preference. Celý článek můžete číst zde.

V Carelli je pro nás důležité zamýšlet se i nad širším kontextem, abychom výběr nábytku do našeho portfolia přizpůsobili současnému směřování: Nadčasové kráse a funkčnosti. 

Saba
© Alberta, pohovka Alfred inspirovaná ornamentalitou secese v moderním pojetí. 

 

Rychlá škola designu 

  • Dvacáté století bylo ve světě designu obdobím mimořádných proměn: Od secesní elegance na prahu 10. - 20. let, až po návrat k naprosté jednoduchosti v podobě minimalismu a skandinávských stylů na jeho konci. 

  • Počátek 20. století do architektury i produktového designu přinesl zdobnost, dekor i jistou opulentnost jako reakci na poněkud esteticky strnulé průmyslové 19. století. 

Kvalitní potahy na sedačku
© Aberta, pohovka Alfred

  • 30. léta ale ovládají velikáni, jako je Walter Gropius, nebo Ludwig Mies van der Rohe, kteří se s mottem „forma následuje funkci” hlásí k maximální jednoduchosti. Čisté linie a promyšlený minimalismus popularizuje i architekt Adolf Loos, který se vymezuje vůči dekoru obecně a snahu o zdobnost nazývá zjednodušeně „ornamentem”. Kvůli konzervativní době, revolučním myšlenkám i způsobu jejich sdělování zůstává často nepochopen, i tak se jedná o jednoho z nejikoničtějších estétů, jejichž dílo je obdivováno dodnes. 

Minimalistický byt
© Bonaldo, lustr Gocce. Je jedním z nejvyhledávanějších osvětlení pro jeho nekomplikovanou přiléhavost k jednoduchým, čistým prostorám. 

  • V polovině 20. století jako by společnost vzala na milost jednoduchost a tzv. „Mid-Century Design” odráží společností již trochu strávenou estetickou střídmost a vznikají tak ikonické kusy nábytku, které ovlivňují nábytkový design dodnes. Co například? Všemožné variace na tzv. „Lounge Chair”, pohodlná křesla s o mnoho subtilnější konstrukcí, než mají třeba klasické ušáky. 

Minimalistický interiér
© Calia Italia. Otočné křeslo Jacob vás nadchne kvalitou kůže i komfortem, který nabízí jeho náruč. 

  • Ve stejném období dostává prostor také skandinávský design, který k nově objevenému minimalismu přidává i oblibu přírodních povrchů a materiálů. Designéři jako Alvar Aalto a Hans Wegner vytvořili nábytek, který byl nejen krásný, ale také dostupný pro široké masy. Důraz na řemeslné zpracování a používání lehkých, organických forem, od té doby nevyšel z módy. 

isedačky cz italské sedací soupravy
© Alf DaFrè, jídelní stůl Rigadin. Nadčasovost, která baví svým špičkovým provedením.

  • Konec 20. století zase trochu povystrčil své metaforické designové růžky. Čistota stylu zůstala na scéně, ale designový postmodernismus o něco přidal na doplňcích, hravosti a rozmarnosti. Zároveň s rozvojem high-tech inovací, pocitu, že vše je možné a kinematografií inspirovanými futuristickými vizemi na moment expandují i hranice fantazie. Připomeňme Joea Colomba a jeho nápady, dnes nikoliv tolik vzdálené realitě

 

To, jak se vyvíjel design 20. století, zanechalo nesmazatelnou stopu na tom, jak dnes vypadá nábytek, který je módní. Díky pochopení vývoje designu oceňujeme nejen estetické a funkční aspekty nábytku, ale také se stáváme součástí kulturních a historických souvislostí, které formovaly svět interiérů. 


Budeme rádi, když se s námi vydáte na cestu časem a budete nábytek do svých domovů vybírat i podle toho, který styl vás chytí za srdce. Dnes totiž více než kdy dříve platí, že pravidla neexistují a váš výběr je součástí vašeho vlastního příběhu stylu a sofistikovanosti.

Navštivte nás v našem showroomu, rádi se vám budeme věnovat!