Offcanvas top

Michael Thonet – Mistr ohýbaného nábytku

clanek - Michael Thornet

Michael byl synem koželuha Franze Antona Thoneta z Boppard v Německu, tehdy ovšem v revoluční Francii. Narodil se roku 1796 a poté, co se vyučil stolařem, založil si ve svém rodišti řemeslnou dílnu, kde jako nezávislý podnikatel experimentoval s ohýbaným dřevem. Od výroby kvalitních stolů k pro svou dobu velice moderním židlím to mladému Michaelovi Thonetovi netrvalo dlouho: Jeho prvním úspěchem byla tzv. Boppardská židle z ohýbané překližky a lze ho po právu nazývat vynálezcem, neboť ohýbáním dřeva nábytkářskému oboru nejen přispěl, ale svým způsobem otevřel dveře zcela novým funkčním i estetickým možnostem. Předběhl tak co do efektivity i efektnosti pro tehdejší dobu typické rozřezání dřeva a následné opětovné spojení vklíněním při výrobě nábytku. Svá díla poprvé představil na průmyslové výstavě v Koblenci v roce 1841, kde se setkal s knížetem Metternichem. Na jeho doporučení v hlavním městě monarchie, ve Vídni, založil Thonet svou nábytkářskou firmu a ve své době byly jeho počiny z ohýbaného dřeva opravdovým designovým nábytkem. Později pojmenoval svou společnost Gebrüder Thonet a jeho synové se stali vášnivými a úspěšnými pokračovateli rodinné tradice. Poptávka po ohýbaném nábytku rostla společně s výrobou a první továrna byla založena v moravských Koryčanech (r. 1857). Druhý založený podnik v Bystřici po Hostýnem se stal největší továrnou svého druhu na světě a později se výroba přesunula i do dalších států – nešlo rozhodně o lokální úspěch! Firma měla své pobočky nejen v Čechách, ale i v Polsku nebo Maďarsku a exportovala do celého světa. Michael Thonet zemřel v roce 1871.

Úspěch tohoto nábytkářského mistra spočíval především v moderním vývoji a stálém zdokonalování techniky výroby, stejně jako v šťastných a chytrých podnikatelských rozhodnutích. Čas strávený ve Vídni před založením první továrny věnoval Thonet právě vynalézání nových postupů a jeho technický vývoj měl tři fáze: První bylo tvarování vrstveného dřeva v páscích (Boppardská židle). Druhou fází bylo vrstvení ohýbaného dřeva a plných profilů. Poslední, třetí fáze, spočívala v ohýbání plných profilů z bukového dřeva. Vyvinul a nechal si patentovat způsob, jak zabránit praskání bukového dřeva a právě z tohoto materiálu vznikla i nejznámější Židle č.14 z roku 1851, židle Thon, neboli „Thonetka.“ Tato elegantní, lehká, dobře balitelná a montovatelná židle se sedákem z překližky či s pedigovým výpletem se stala symbolem vídeňských kaváren. Dodnes patří k nejvíce vyráběnému průmyslovému nábytku na světě. Za své objevy a úspěchy získal Michael Thonet mnoho ocenění, včetně zlatého kříže za zásluhy nebo rytířského kříže řádu Františka Josefa I. Původní firma nikdy nezanikla. V roce 1926 na ni navázala akciová společnost Thonet-Mundus. V roce 1946 bylo znárodněno několik nábytkářských podniků a zastřešila je jediná firma s názvem Thonet. Později byla přejmenována na TON (Továrna pro ohýbaný nábytek) a v této podobě existuje dodnes. Dodnes je "Tonka" oblíbeným doplňkem domácností všech možných věkových kategorií, nejen milovníků retro nábytku

Se společností Gebrüder Thonet spolupracovalo mnoho významných architektů, například Marcel Breuer, Ladislav Žák, Le Corbusier, nebo autor brněnské Vily Tugendhat, jejíž zajímavý příběh si můžete přečíst zde.